Legionella bestrijding

Legionella, een potentieel risico voor de volksgezondheid

Legionella pneumophila is een bacterie die bij mensen kan leiden tot zware longontsteking, genaamd legionellose of veteranenziekte. Deze ziekte kan in welbepaalde gevallen een dodelijke afloop kennen. De besmetting vindt plaats via de luchtwegen, meer bepaald door inademen van aerosolen waarin deze pathogenen zich bevinden. Aerosolen bestaan uit zeer fijne stofdeeltjes of vloeistofdruppels in lucht. Hieruit volgt dat alle bronnen waar aerosolvorming optreedt een potentieel risico op besmetting en een mogelijk gevaar voor de volksgezondheid vormen. Potentiële besmettingshaarden zijn o.a. douches, koeltorens, airconditioningsystemen, fonteinen, sprinklerinstallaties en bubbelbaden.

De groei van Legionella wordt sterk bevorderd in stilstaand water bij temperaturen tussen 20 °C en 40 °C en relatief neutrale pH. Legionella zelf is vrij eenvoudig af te doden, maar dit wordt bemoeilijkt doordat deze bacteriën zich vaak nestelen in gastorganismen, zoals amoebes, en biofilms. Aangezien temperaturen hoger dan 50 °C dodelijk zijn voor Legionella is thermische desinfectie van het water mogelijk. Dit is echter een duur proces en niet altijd effectief wat de behandeling van biofilms betreft.

Legionella bestrijding met PureBlue Water

Dankzij onze uitgebreide expertise in waterbehandeling, desinfectie en filtratie zijn wij uw toegewezen partner in de bestrijding van Legionella. Onze innovatieve UV-US SonoFlux++ desinfectie technologie is uitermate doeltreffend bij de bestrijding van Legionella. Ultrasone pulsen verscheuren de biofilms en stellen de Legionella en andere pathogenen bloot aan ultraviolette straling en lokaal gevormde oxidantia. Dit resulteert in veilig en gedesinfecteerd water.

Waterbehandeling met plug-and-play package plants

Indien dit wenselijk is voor uw bedrijfsvoering levert PureBlue een complete package plant voor de bestrijding van Legionella. Deze schaalbare installatie is snel en gemakkelijk in een bestaand proces in te bouwen dankzij ons plug-and-play design. Deze package plant staat garant voor flexibiliteit, schaalbaarheid en een snelle opstart.

Lees binnenkort meer over Legionella bestrijding in de praktijk bij waterbehandeling voor hergebruik in koeltorens.

Meer weten? Contacteer ons

Deel dit op social media