PureBlue Water neemt deel aan project “Microbieel gezond water voor de glastuinbouw”

PureBlue Water geeft graag een kijkje achter de schermen! In samenwerking met Wageningen University & Research binnen de business unit Glastuinbouw & Bloembollen en KWR (Watercycle Research Institute) doet PureBlue Water met vier andere partners mee aan een tweejarig onderzoeksproject: “Microbieel gezond water voor de glastuinbouw”. Dit project is opgezet om biofilmvorming in leidingen te kunnen beheersen. Verschillende technologieën worden tijdens dit SonoPure-project met elkaar vergeleken. PureBlue Water doet hier aan mee met een onderdeel van de SonoForce⁺⁺, de ultrasone reinigingsmodule.

Project aanpak

In 2018 is er een gestandaardiseerde biofilmopstelling en een protocol ontwikkeld voor het verkrijgen van reproduceerbare biofilmvorming. Hiermee kan het effect van behandelingsstrategie tegen biofilmvorming worden vastgesteld. Na deze fase zullen verschillende producten worden getest om biofilmvorming te beheersen en te verwijderen in irrigatieleidingen tijdens een simulatie van een teelt. Het project is een eerste stap richting emissie loos telen. PureBlueWater bevindt zich momenteel in de testfase van dit SonoPure-project.

Ultrasone reiniging

De SonoPure⁺⁺ zet elektrische energie om in geluidsenergie aan het water. Deze geluidsgolven zullen trillingen veroorzaken in het water en aan de wand van de leiding. Hierdoor wordt de bestaande biofilm los gemaakt en krijgt nieuwe biofilm geen kans om zich aan de leiding te hechten. Ook ontstaan er veranderingen in de chemische structuur van bepaalde calcium en ijzerverbindingen, waardoor deze niet meer zullen bijdragen aan de vorming van biofilm.

Testfase

Het PureBlue Water- team is druk bezig met de testfase van dit SonoPure-project. Tijdens deze testfase zal er worden gekeken naar de verwijdering van biofilm uit het leidingsysteem van de testopstelling en de preventie ervan. Daarnaast worden combinaties van technologieën toegepast: het gebruik van ultrasoon technologie in combinatie met het gebruik van waterstof peroxide.

Ook Glastuinbouw Waterproof heeft over dit project geschreven, dit artikel lees je hier. Het innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof heeft als doel om tot een (nagenoeg) nul-emissie van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in 2027 te komen.

Meer weten over dit project? Neem contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar op +31 114 32 10 20 of mail info@pureblue.nl.

Meer weten? Contacteer ons

Deel dit op social media